False

Letošní ročník ankety Statečné psí srdce 2024 již zná své vítěze

Sport/Kronika z akcí

23.04.2024 | Praha/ ČESKÁ REPUBLIKA
Letošní ročník ankety Statečné psí srdce 2024 již zná své vítěze

 

 

Slavnostní předávání cen 14. ročníku této tradiční záchranářské ankety se uskutečnilo dnes, v úterý 23. dubna 2024, v Kaiserštejnském paláci na Malé Straně v Praze. Smyslem ankety je ocenit jak výjimečné počiny psů, kterým se podařilo zachránit lidský život, tak psy, kteří pomáhají lidem chránit své životy a zdraví dlouhodobě. 

Organizátorem této úctyhodné soutěže je nezisková organizace ANIMAL EYE, a to ve spolupráci se záchranářským magazínem Rescue report, vyhlašovatelem ankety Zlatý záchranářský kříž. Ocenění je pak udíleno zpravidla v pěti kategoriích, a to: Záchranný čin služebních a záchranářských psů, Záchranný čin neslužebních psů/laiků, Spící srdce (ocenění in memoriam), Pomáhající srdce (ocenění psů dlouhodobě pomáhajících) a Cena hlavního partnera.

Vítězkou letošního ročníku v kategorii Záchranný čin služebních a záchranářských psů se stala Natália Nostalgia Goldest Danubius alias Terezka, psí parťačka a zároveň služební pes příslušníka Záchranného útvaru HZS ČR, kpt. Mgr. Petra Klegy. Tato dvojice byla v únoru roku 2023 vyslána v rámci odřadu těžkého USAR (Urban Search and Rescue) týmu do zemětřesením zasaženého Turecka, kde společně s ostatními psy a kynology tvořili dvojici primárně předurčenou na vyhledávání osob zavalených v sutinách. Dne 9. února 2023 byla čtyřčlenná skupina nasazena na propátrání šestipatrového obytného domu, u kterého bylo místními záchrannými složkami pojato podezření, že byť se objekt po zemětřesení nachází v plné destrukci, mohly by se ve spodních patrech nacházet stále přeživší osoby. Po příjezdu českého týmu na místo určení si kpt. Klega, velitel české průzkumné skupiny, vyžádal patřičné informace o místě zásahu a následně k průzkumu vnitřních kapes destrukcí zničeného obytného domu nasadil fenku Natálii zvanou Terezka. V tomto prostoru pak Terezka hlasitým štěkáním označila přítomnost živé osoby, kterou potvrdili i ostatní psi. Po pár hodinách tuto skutečnost oznámily i skupiny tureckých hasičů a horníků, které v místě označení započaly vyprošťovacích práce. Zachráněna byla 34 letá žena, jenž v sutinách přežila téměř 4 dny.

 



kpt. Klega a Terezka.jpg

Zdroj: úvodní stránka HZSCR
 


 

1