False

Příslušník HZS LBK Josef Capouch mistrem světa v silovém trojboji

Sport/Kronika z akcí

21.11.2023 | Česká Lípa/ Liberecký kraj
Příslušník HZS LBK Josef Capouch mistrem světa v silovém trojboji
 

Českolipský profesionální hasič, podpraporčík Josef Capouch na mistrovství světa v silovém trojboji ve Vídni koncem září obhájil loňské vítězství ve své kategorii. Sedmadvacetiletý příslušník HZS Libereckého kraje, který působí na stanici v České Lípě jako výjezdový hasič směny C, předvedl opět skvělý výkon – podařilo se mu zvednout v součtu bezmála 1000 kg. 

U HZS Libereckého kraje sloužíš šestým rokem. Kolikáté je to mistrovství světa za tu dobu?
Bylo to moje čtvrté mistrovství, v silovém trojboji třetí. Moje připravenost byla asi historicky největší. Přípravě jsem se věnoval opravdu poctivě.Foto

„Touha dosáhnout vítězství mě hnala dál,“ uvedl jsi minulý rok po závodech. Bylo to letos stejné?
Co se týče závodů jako takových, panovala při nich skvělá atmosféra. Z výhry jsem měl radost, ale nejel jsem tam ani tak pro výsledek, ale spíše s cílem zvednout ten celkový počet kilogramů – tedy tisíc.

A dosáhnout stanovené hranice se ti téměř povedlo.
V celkovém součtu to bylo 970 kg. Konkrétně – v bench pressu 230 kg, v mrtvém tahu 350 kg a v dřepu 390 kg. Tedy progres v porovnání s minulým rokem tam je, zároveň mám prostor pro zlepšení.

V průběhu roku máš řadu náročných tréninků a závodů.
Ano, rok byl nabitý, letošní první závody jsem měl v březnu v Polsku – mistrovství Evropy, tam jsem vyhrál. V květnu bylo mistrovství České republiky v trojboji, zvednul jsem v součtu 955 kg a opět to pro mě bylo vítězné. Úspěšné bylo i mistrovství ČR v listopadu ve Vrchlabí, kde se mi v mrtvém tahu podařilo zvednout 360 kg a vyhrál jsem ve své kategorii i v absolutním pořadí.

Svou výbornou fyzickou kondici jako profesionální hasič využíváš i při zásazích.
Ano, třeba při vyprošťování u dopravních nehod či při záchraně osob a zvířat. Síla je důležitá, ale není to jen o ní. Je třeba pracovat i na vytrvalosti.

Můžeme zrekapitulovat tvé největší dosavadní úspěchy?
Tím je určitě loňský titul absolutního mistra světa z Německa. Taky juniorský mistr republiky 2019 v silovém trojboji, juniorský mistr Evropy 2019 v mrtvém tahu a mistr světa 2021 v mrtvém tahu. Medailí a pohárů už mám doma poměrně hodně – trofeje se už nevejdou na poličku.

Jaké jsou tvé sportovní vize pro rok 2024?
Chtěl bych zvládnout v trojboji v celkovém součtu 1000 kilogramů, to je můj velký cíl. V květnu mě čeká Portugalsko – utkání těch nejlepších, deset nejúspěšnějších poté pojede do Ameriky na finále.

 

Zdroj:: HZS Libereckého kraje
1