Uvařte si a neuhořte! Vychází hasičská kuchařka aneb dobré jídlo a dobrá rada od hasičů

Hasičské recepty/Čtenářský řeceptář

18.07.2018
Uvařte si a neuhořte! Vychází hasičská kuchařka aneb dobré jídlo a dobrá rada od hasičů
jidlo66.png
Kniha „Hasičská kuchařka aneb dobré jídlo a dobrá rada od hasičů“ je originální projekt HZS hl. m. Prahy, odboru prevence, zaměřený především na požární bezpečnost domácnosti, okořeněnou recepty nejrůznějších pokrmů od příslušníků HZS hl. m. Prahy. 

jidlo7.jpgKnížka potěší nejen kuchaře, ale všechny, kterým záleží na domácí pohodě a bezpečí. Příprava pokrmů, oslavy spojené s posezením u oběda nebo večeře, grilování s přáteli na zahradě, to vše souvisí také s celou řadou bezpečnostních opatření.

ohen44.pngVyhořelá kuchyň, obývák nebo požár altánu na zahradě? Předejděte těmto požárům! V roce 2017 vzniklo na území hl. m. Prahy 191 požárů od vznícených potravin! Jak si zajistit větší bezpečí doma, pro sebe, svoji rodinu i sousedy? Jednoduše! Dodržujte pravidla bezpečnosti, promyslete si, co udělat, když přece jen požár vznikne! 
Oheň je často spojen s přípravou jídla a likvidace požáru se zásahem hasičů. V knize je propojena příprava pokrmů s radami právě z oblasti požární ochrany.

jidlo44.png zabava.jpg
Kuchaři pro zábavu, ale hasiči profesionálové
Recepty uvedené v knize byly zaslány příslušníky HZS hl. m. Prahy, příprava jídla pro sebe a svoje blízké je jejich zábavou, ale v hasičském řemesle jsou odborníky např. v oblasti prevence, příjmu tísňového volání nebo zásahové činnosti a nejrůznějšími metodami a cestami se podílejí na zajištění bezpečnosti nejen vašich domovů.
ViewImage-(2).jpg
ViewImage-(3).jpg

jidlo44.png poza3.jpg
Požární bezpečnost nejen doma
Kniha obsahuje rady týkající se např. požární ochrany domácností, ale také požární ochrany bytových domů, varování obyvatelstva, evakuace, volání na tísňovou linku a také postihům za přestupky na úseku požární ochrany.  Každá rada od hasičů je samostatný text s odkazem na tematicky související rady. 
22.jpg

jidlo44.pngzivot.jpg
Bezpečně vařit, bezpečně žít
Společník detektor, Réservé hasiči, Sbalte si svých pět švestek, Malá cigareta velký požár, Houká, mluví, varuje, Požární dveře jsou dveře k ochraně vašeho zdraví a života,  ale také Těstoviny podle ročních období, Mrkvový koláč, Losos na víně, Modřanské koleno…….to vše a mnohem více naleznete v knize Hasičská kuchařka aneb dobré jídlo a dobrá rada od hasičů!
ViewImage-(1).jpg ViewImagecv.jpg

info.jpgKniha vychází v rámci 165. výročí vzniku HZS hl. m. Prahy. 
- Dne 18. července 2018 je to přesně 165 let, kdy byla vydána „Vyhláška o zřízení hasičského sboru“ na území hlavního města Prahy, prvního profesionálního hasičského sboru českých zemí. K připomenutí si tak významného výročí pro pražské hasiče připravil odbor prevence HZS hl. m. Prahy originální knihu „Hasičská kuchařka aneb dobré jídlo a dobrá rada od hasičů“. Podle našich receptů se dobře najíte a dodržením našich rad budete v bezpečí! 
Z historie pražských hasičů – hasiči ohně
Na území Prahy se od roku 1821 radní města snažili řešit problematiku boje s ohněm zřizováním požární hlídky, tzv. požární zálohy.  Ve staroměstském obecním dvoře se vždy večer shromáždil určitý počet tovaryšů různého řemesla. Měli tam vyhrazené místnosti, kde držívali požární pohotovost od listopadu do konce dubna, a to od páté hodiny odpolední do šesté hodiny ranní. Od května do konce října sloužili od osmé hodiny večerní do ranního rozednění. Bylo přesně určeno, kolik tovaryšů má to které řemeslo vyslat. Nad tím bděl komisař a dozorčí úředníci. Byly zpracovány plány výcviku, ale dalo to pořádnou práci a mnoho starostí a nesnází, aby požární záloha dobře fungovala. Jejich základ tvořili členové cechu kovářského, zámečnického a zvonařského. Od těchto lidí se očekávalo, že se svých povinností zhostí dobře.
V Praze se začal rozrůstat průmysl a tak není divu, že sílily hlasy požadující zřízení placeného hasičského sboru. V březnu 1853 magistrát rozhodl, že bere do vlastní režie úklid ulic.
23. března 1853 – vydání zprávy o zřízení sboru pro čištění ulic a požární ochranu na Malé Straně.
18. července 1853 – vydání Vyhlášky o zřízení hasičského sboru - pražská obec zřídila sbor městských čistitelů ulic a hasičů ohně.
16. srpna 1853 – přijato 30 metařů jako zaměstnanců obce, osm lidí bylo vycvičeno na obsluhu stříkačky, ostatní jako pomocníci při hašení.
(zdroj Historie pražských hasičů, HZS hl. m. Prahy , npor. Milan Krchov, 2001)
1.jpg

info.jpgKniha bude k dispozici na akcích pražských hasičů
„Hasičská kuchařka aneb dobré jídlo a dobrá rada od hasičů“ je určena pro širokou veřejnost, kniha bude dostupná na akcích pro veřejnost s účastí HZS hl. m. Prahy, včetně akcí pořádaných HZS hl. m. Prahy, např. dnů otevřených dveří na pražských hasičských stanicích. Knížka je neprodejná.

kpt. Ing. Ivana Svitáková
odbor prevence HZS hl. m. Prahy
foto: archiv HZS hl. m. Prahy a Jan Kovanda
 
 
Zdroj:
Martin Kavka – tiskový mluvčí  HZS Praha,

 
 
 
1