Originální úprava kapra pro Štědrovečerní stůl.
Suroviny Kapr po židovsku se švestkovou omáčkou:
4 porce filety z kapra
2 stroužky česneku
50g másla
hrst sušených švestek
100g mandlí
rum
sůl, čerstvě mletý pepř
2 hřebíčky
1/2 lžičky mleté skořice
2 lžíce cukru
špetka soli
300ml bílého suchého vína
1 lžíce sádla
4 lžíce povidel
několik oloupaných mandlí
Postup
Rybu: osolíme opepříme, potřeme rozetřeným česnekem a opečeme na másle. Poklademe na filety pár švestek a posypeme nasucho opraženými mandlovými lupínky a lehce zakápneme rumem a necháme na teple dojít.
Omáčka: sušené ovoce zalijeme rumem, přidáme citronovou kůru, koření a přivedeme do varu a 15 minut vaříme. V druhém kastrůlku rozpustíme sádlo, vsypeme cukr a mícháme až nám cukr začne karamelizovat, přidáme povidla, víno ,sůl a vlijeme svařené ovoce s kořením/ vyndáme hřebíček/.Nakonec přidáme trochu rume a celé mandle.
Příloha :
Suroviny Krupicové noky :
350 ml mléka
200g krupice
40g másla, rozpuštěného
2 vejce
Sůl
Postup:
Krupicové noky: V části studeného mléka rozmícháme krupici a vlijeme do vroucího mléka a vaříme do zhoustnutí, přidáme sůl, máslo a necháme lehce prochladnout. Do hmoty postupně vmícháme vejce, až nám vznikne hladké těsto. Z něho dvěma lžícemi vykrajujeme noky a vaříme 5 minut ve vroucí osolené vodě.
Pochutnali jste si? Napište nám. Sdílejte recept na facebooku
Zdroj:
Sapíková Marcela--
Restaurace a penzion U Sapíků
Klokočná 8
pošta Mnichovice
telefon: 323 641 186
mobil: 735 125 999
www.klokocna.cz