Kdo z vás 2. a 3. března zavítá do Brna na hrad Veveří budou jej očekávat Slavnosti moravského uzeného a vína. Největší uzenářsko-vinařská show v Česku provoní hradní areál od samého rána. Kromě množství jídla a pití prvotřídní kvality návštěvníky očekává bohatý program pro celou rodinu tvořený moravskou muziku, zábavnými soutěžemi pro děti i dospělé, tvořivé dílny i klání pro uzenáře amatery.
Festival pro gastronomické labužníky nabízí každý rok něco nového. A ani letos tomu nebude jinak. Kromě soutěže o Krále uzenářů, která je určena profesionálním uzenářstvím, se organizátoři rozhodli uspořádat klání také pro uzenáře amatéry. „Slavnosti moravského uzeného a vína přitahují nejen lidi s mlsným jazykem, ale také ty, kteří si výborné uzené umí doma udělat sami. Ti pak u nás často hledají inspiraci anebo jsou zkrátka jen zvědaví, jak se to dělá jinde,“ vysvětluje pořadatel Pavel Pichler novinku v programu. „V letošním sedmém ročníku slavností bychom tak chtěli dát prostor právě těm, kteří udí doma a nebojí se svými výrobky pochlubit,“ odpovídá Pichler.
Do soutěže je možné se hlásit již nyní na www.moravskeuzene.cz/prihlaska/. Nejlepší domácí uzené na místě vybere odborná porota, do které se mohou přihlásit i samotní návštěvníci. Soutěžící mohou vyhrát hodnotný dárkový koš a také putovní pohár hejtmana Jihomoravského kraje.
Symfonie uzeného a vína
Klobásky, uzené maso a další pochoutky zpracovávané tradičním způsobem podle rodinných receptur představí na akci osm uzenářských firem. Titul Krále uzenářů bude obhajovat domácí řeznictví a uzenářství Ráček z Náměště nad Oslavou. Více než desítka moravských vinařů nabídne to nejlepší ze své sklizně. K dostání budou také zahraniční speciality jako například prvotřídní sýry z rakouských Alp. Chybět nebude ani sladká tečka v podobě valašských frgálů, kremrolí a koláčů všeho druhu.
Zábavný víkend pro děti i dospělé
Co kdyby se tak role mohly obrátit a rodičům by navařily děti? Na Slavnostech moravského uzeného a vína to nemusí být jen přání. Stačí ratolesti svěřit do rukou brněnského šéfkuchaře Erika Kováče a už si jen počkat na vypečenou specialitu. Po takové námaze určitě přijde vhod divadlo s krásnou pohádkou. A kdo bude mít energie nazbyt, může ji využít v dalších tvořivých dílnách pro nejmenší i dospělé, protože kus hradního areálu bude patřit těm, kteří rádi tvoří. „Hitem bude výroba vlastních klobásek pod dohledem mistra uzenáře,“ odhaduje Pavel Pichler.
SOUTĚŽ "DOMÁCÍ UZENÉ" o pohár hejtmana Jihomoravského kraje
Nová soutěž o moravský národní poklad - nejlepší domácí uzené pro neprofesionály. Máme 10 přihlášených, hodnotící komisaři budou z řad veřejnosti, kteří nám pomohou vybrat nejlepší domácíc uzené.
DĚTI VAŘÍ PRO RODIČE
Děti připraví pro rodiče svoji vypečenou specialitu pod vedením známého brněnského šéfkuchaře Petra Erina Kováče.
VELKOKAPACITNÍ VINAŘSKÝ STAN
Milovníky vína očekávají k vínu lahůdky z domova i ze zahraničí., Svá vína představí a nabídne 15 rodinných moravských vinařství ve speciálním vytápěném velkokapacitním stanu
DĚTSKÝ RÁJ
Hrad Veveří bude patřit dětem a jejich zábavě, aby velcí mohli ochutnávat uzené i víno.
DIY CORNER - UDĚLEJ SI SÁM
"DIY = Do it yourself, udělej si sám" – část hradu bude patřit všem, kdo rádi tvoří. Zájemci si budou moci vyrobit vlastní klobásky pod vedením čtyřnásobného Krále moravských uzenářů Luboše Hadače z Rosic.
NEDĚLE PRO LABUŽNÍKY
Neděle jbude patřit milovníkům jídla a vaření. Na pódiu uvaří své kreace restaurace Červený mlýn z Tišnova, k jídlu se bude odávat pivo Grádo z jejich pivovaru. A kdo bude mít málo, může se připravit na Tišnovskou pivní stezku.
PROGRAM
Uzenářská sobota 2.3. 2019 (9:30 - 17:00)
HORNÍ HRAD (Příhrádek) - uzené a víno, nejlepší moravská symfonie
10:00 Předání klíčů od hradu
10:05 Pocta uzenářským králům a uzenářská hymna
10:15 Mistrovská škola - jaké maso na jaký účel
10:30 Uzenářství a vinařství se představují
12:00 Soutěž jedlíků prasečích oušek
12:20 Uzenářství a vinařství se představují
13:00 Mistrovská škola - jak na uzené od Krále uzenářů 2018
13:15 Uzenářství a vinařství se představují
14:30 Mistrovská škola - jak na skvělou paštiku
15:00 Vyjímání teplého uzeného z udírny - veřejná ochutnávka
15.30 Losování ankety - vyhrajte jednu z 5 cen
Po celý den probíhá: Soutěžní degustace uzenářských specialit, hlasování o Krále uzenářů 2019 - Ochutnávka vín moravských vinařství - Tišnovská pivní stezka a další výlety z Brna - Prohlídka hradeb - Lidová a cimbálová muzika - Kejkle s kejklíři
PROSTŘEDNÍ HRAD - řemesla, street food i tradiční dobroty
DOLNÍ HRAD - pohodový přístav pro děti i dospělé
11:00 Soutěž "o nejlepší domácí uzené" - připojte se jako odborní hodnotitelé; Putovní pohár hejtmana Jihomoravského kraje
12:00 - 13:30 a 15:00 - 16:00 Vařte společně s šéfkuchařem Petrem - program pro celou rodinu, děti i dospělé, začátek každou půlhodinu
14:00 Divadlo pro děti
Po celý den probíhá: Udělej si vlastní klobásku - Opékání špekáčků - Kavárnička Malinová louka - Hladicí ovečky - Fotokoutek - Program pro velké i malé se Science centrem VIDA - Vyhlídková věž - Malování na obličej - Dětský ruční kolotoč, střelnice a další kratochvíle.
Gourmetská neděle 3.3. 2019 (9.30-16:30)
HORNÍ HRAD (Příhrádek) - uzené a víno, nejlepší moravská symfonie
10:00 Zahájení a dopolední kuchařská show šéfkuchaře a prezidenta Culinary clubu Petra Erina Kováče
10:45 Uzenářství a vinařství se představují
11:00 Dopolední kuchařská show s restaurací Červený mlýn - jak na pastrami
11:40 Uzenářství a vinařství se představují
12:00 Soutěž jedlíků buřtů - půlkilo na čas
12:30 Vyhlášení krále uzenářů 2019
13:00 Odpolední kuchařská show s restaurací Červený mlýn - jak na pastrami
13:40 Uzenářství a vinařství se představují
14:15 Odpolední kuchařská show šéfkuchaře a prezidenta Culinary clubu Petra Erina Kováče
15:00 Vyjímání teplého uzeného z udírny - veřejná ochutnávka
15.30 Losování ankety - vyhrajte jednu z 5 cen
Po celý den probíhá: Soutěžní degustace uzenářských specialit, hlasování o Krále uzenářů 2019 - Ochutnávka vín moravských vinařství - Tišnovská pivní stezka a další výlety z Brna - Prohlídka hradeb - Lidová a cimbálová muzika - Kejkle s kejklíři
PROSTŘEDNÍ HRAD - řemesla, street food i tradiční dobroty
DOLNÍ HRAD - pohodový přístav pro děti i dospělé
11:00-12:30 Vařte společně s šéfkuchařem Petrem - program pro celou rodinu, děti i dospělé, začátek každou půlhodinu
14:00 Divadlo pro děti
Po celý den probíhá: Udělej si vlastní klobásku - Opékání špekáčků - Kavárnička Malinová louka - Hladicí ovečky - Fotokoutek - Program pro velké i malé se Science centrem VIDA - Vyhlídková věž - Malování na obličej - Dětský ruční kolotoč, střelnice a další kratochvíle.
VSTUPENKY NA AKCI
Běžné vstupné (dospělý) 150 Kč
Snížené vstupné (student s průkazem ISIC, senior) 100 Kč
Zdarma: dítě do 120 cm, ZTP a ZTP-P doprovod
Vstupné zahrnuje: vstup do hradu Veveří a na hradby, soutěžní ochutnávku uzeného od osmi uzenářů, čerstvou ovarovou polévku, ochutnávku teplého uzeného z udírny, minikuchařku, účast na řeznickém workshopu, zábavný program, slevové karty, možnost výher v anketě, použití zábavného fotokoutku, ochutnávky degustačních porcí od našich předních šéfkuchařů.
Degustace vín a vlastnoruční výroba klobásek nejsou v ceně.
Redakce Hasiči.cz
Napište nám pokud jste Slavnposti moravského uzeného a vína navštívili. Pošlete nám z vaší návštěvy fotky nebo video, přidejte váš názor, komentář.
Sdílejte tento článek na facebooku