Město Hustopeče najdete na jižní Moravě dobře přístupné z dálnice z Brna na Bratislavu. Leží v oblasti známé především pěstováním vinné révy či krajem, kde prožíval své dětství a školní léta náš první prezident T.G. Masaryk. Hustopeče však také oplývají unikátem, který nejenže neexistuje nikde jinde v České republice, ale ani nikde jinde v celé Střední Evropě.
V Hustopečích se totiž nacházejí mandloňové sady, ve kterých v době jejich největšího rozmachu rostlo až 50 tisíc mandloní. Historie pěstování mandloní v Hustopečích sice sahá až do 17. století, ovšem první velmi rozsáhlé výsadby započaly až po roce 1949. Po válce v roce 1945 se do Československé republiky dováželo tři sta vagónů plodů mandlí ročně. To však po roce 1948 přestalo tehdejšímu režimu vyhovovat, protože nové Československo mělo být podle tehdejších představ politických představitelů ve výrobě mandlí soběstačné a mandle se měly přestat dovážet z jiných - především kapitalistických států (Španělsko, Itálie nebo Řecko). Proto se v Hustopečích zrodily mandloňové sady, které svoji rozlohou a počtem mandloní postupem let dosáhly obrovského rozmachu. První velká sklizeň Hustopečských mandlí byla v roce 1967,v sadech se sklidilo kolem 60 metráků čistých jader, které našly využití v nejrůznějších cukrovinkách té doby.
Počátkem 90. let minulého století však s otevřením hranic význam a potřeba mandlí z domácí produkce postupně začala upadat, mandloňové sady začaly ustupovat meruňkám a o úrodu ze sadů přestal být zájem, až nakonec sady zůstaly být zcela nevyužívané a neudržované. Zbyly jen dva sady, ve kterých z původních 50 tisíců stromů zbyla poslední tisícovka a sadům hrozil bezprostřední zánik.
Záchrana přišla doslova za pět minut dvanáct v roce 2006 a to jak z hustopečské radnice, tak i díky iniciativě místních, především žáků školy, kteří připravili petici na podporu mandloní.
Vedení radnice se povedlo zbylou část sadů získat do rukou města a začalo aktivně zachraňovat hustopečskou středoevropskou raritu. Postupně nechalo odstranit náletové dřeviny a začalo ve spolupráci s pracovníky ústavu Mendeleum zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Lednici.vysazovat nové mandloně. Z matečných stromů, které rostly v Hustopečích, odborníci odebrali očka. Ty naočkovali na podnože. Díky tomu je všech pět odrůd mandloní, které se nacházrjí v současném sadu, původních hustopečských.
V současné době jsou mandloňové sady jednou z nejvyhlášenějších turistických atrakcí regionu, kterou navštěvují stovky turistů z Česka i zahraničí. Plody zralých mandlí, které vypadnou z dužinaté slupky, se sice dnes již ve velkém nezpracovávají, ale slouží jako suvenýry pro návštěvníky, kteří sady a Hustopeče navštíví.
Byla vyznačena tzv. Mandloňová stezka, která zejména na přelomu března a dubna láká k procházce a výšlapu na svah za městem, na kterém rozkvétají mandloňové stromy obsypané velkými bílými až narůžovělými květy mající v průměru 3,5 cm .
Na informačních tabulích se dozvíte o mandloních, o okolní přírodě a krajině i jejím využívání.
Putování po stezce vás dovede do dvou mandloňových sadů i k rozhledně, která se nachází na okraji mandloňového sadu na Hustopečském starém vrchu v nadmořské výšce asi 300 metrů. Rozhledna je vysoká přes 17 metrů a je z ní možné přehlédnout jak celý mandloňový sad, tak nabídne i výhled na Pálavu, Velkou Javořinu a Malé Karpaty. Občas bývá vidět i alpský Ötscher, vzdálený vzdušnou čarou více než 150 km.
Hustopeče jsou na svoje mandloně hrdé a proto každoročně pořádají originální Slavnosti mandloní a vína, které do města i sadů přilákají tisíce návštěvníků. Každoročně je očekává bohatý program, ve kterém hlavní roly vždy hrají mandle a víno.
Na hustopečském náměstí s příchodem jara vyroste speciální gastro zóna plná vůní a chutí, ve které místní restaurace nabízejí speciální mandlové menu. K ochutnání je například hovězí burger z vyzrálého podplečí s mandlovou bulkou, kreveta obalená v mandlové tempuře nebo grilovaná panenka na pepři s mandlovými kroketami.
Restauracím pak sekundují stánky s mandlovými pochutinami a na zapíjení je místní originální Hustopečská mandlovice /vyrábí se podle tradiční receptury bývalého správce mandloňových sadů/, mandlové pivo i Hustopečské městské víno.
Oblíbenou stálicí slavností je i soutěž o nej… dezert, který má pouze jedno kritérium: musí v jakékoliv podobě obsahovat mandle. Pokud si na našich www.stránkách Hasiči.cz, otevřete sekci Hasičské recepty/Čtenářský receptář, nabízíme recept Karamelový mandloň Petry Lačňákové, jedné z vítězek slavností.
Gurmánský ráz slavností podtrhuje i soutěž jedlíků. Na statečné soutěžící čeká v průměru třiceticentimetrový kynutý mandlový koláč
Pro milovníky vína je připraveno od místních vinařů víno k degustaci i s cimbálovou muzikou
V programu nechybí procházka do mandloňových sadů, na které jsou připraveny stanoviště s úkoly pro dospělé i děti, aby v cíli pod rozhlednou mohli být všichni účastníci cesty odměněni zaslouženou odměnou v podobě „panáku“ mandlovice nebo pražených mandlí a sladkostí pro děti.
Hustopeče jsou zkrátka město mandlí, vína i dobrého jídla. Kdo z vás ještě o mandloňovém sadu neslyšel a náš článek jej inspiroval k návštěvě tohoto malebného moravského městečka , neváhejte tak učinit i třeba o letošní dovolené. A pokud chcete vidět i rozkvetlé mandloně a přitom prožít foodfestival plného mandlí a vína , vězte, že příští rok se v Hustopečích opět bude vítat jaro jak se sluší a patří.
Mandloň obecná
Mandloň je keřovitá nebo stromovitá rostlina dosahující výšky 5 metrů. Vytváří široké, mírně převislé, zahuštěné koruny ve tvaru kruhové výseče. Stromy rostou velmi bujně ve školce i na trvalém stanovišti.
Mandloň obecná je strom typický pro teplé oblasti jižní Evropy, západní Asie a s úspěchem se pěstuje i v Kalifornii a jižní Austrálii. Pro střední Evropu není její výskyt vůbec typický, jedinou výjimkou jsou právě Hustopeče u Brna.
|
Informace
Produkty z mandlí je možné ochutnat a koupit téměř ve všech restauracích v Hustopečích. Na náměstí v Hustopečích je zřízeno Turistické informační centrum, které je v sezoně (červenec – září) otevřené denně 8.00 – 18.00, mimo sezonu (6. 10. – 31. 5.) od pondělí do pátku 8.00 – 17.00.
Kromě informačních materiálů je zde možné koupit i Hustopečskou mandlovici. Více o Hustopečské mandlovici najdete na: www.mandlarna.cz. |
Redakce. Hasiči.cz
Zdroj:
http://www.hustopece.cz/2018/03/slavnosti-mandloni-a-vina-ve-znameni-gurmanskych-zazitku
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mandlo%C5%88_obecn%C3%A1
https://www.slavnosti-mandloni.cz/o-festivalu2/
Presstrip . Czech Travel Press , 10 -11.duben 2018
Foto:M.Feszanic, arciv redakce Hasici.cz, www.hustopece.cz
Napište nám pokud jste Hustopeče a jeho mandloňový sad navštívili. Pošlete nám z vaší návštěvy fotky nebo video, přidejte váš názor, komentář.
Sdílejte tento článek na facebooku