Hlavní sezona grilování se pomalu rozjíždí. Připomínáme, že při grilování manipulujete s otevřeným ohněm, takže byste při něm měli být obezřetní, abyste předešli případnému požáru.
Důležité je také dodržovat návod výrobce, v němž je uvedeno, kam gril umístit i jak jej udržovat v čistotě a v provozuschopném stavu. Není totiž neobvyklé, že v neudržovaných zařízeních může dojít k zahoření mastných nečistot a k následnému požáru. Například loni na Olomoucku museli hasiči vyjet k požáru grilu a terasy. Dle našich vyšetřovatelů k němu došlo proto, že majitel po grilování nevyčistil v plynovém grilu odkapovou misku na mastnotu a zároveň nechal na roštu zbytky jídla. Domníval se, že při dalším grilování se rošt opálí a vyčistí se sám. K tomu nedošlo, naopak kousek nečistoty odpadl při samočištění právě do odkapové misky, kde se vznítil. Plameny se pak rychle rozšířily i na dřevěnou terasu.
Po grilování doporučujeme řádně uhasit zbytky briket či dřevěného uhlí a popel nechat před jeho vyhozením zcela vychladnout, aby nedošlo k jeho znovu vznícení. Skladujte jej mimo domovní odpad, nejlépe v nehořlavých nádobách.
Kam gril umístit, jak se o něj během přípravy pokrmů jídla starat a kde byste grilovat neměli? Pokud chcete předejít potížím, dodržujte tato základní pravidla:
Zdroj: por. Mgr. Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
T: 777 420 107
T: 950 770 039
M: lucie.balazova@hzsol.cz
M: mluvci@hzsol.cz