Grilovací sezóna už je v plném proudu a v souvislosti s ní je dobré připomenout si několik základních zásad a doporučení.
Prostudujte a dodržujte návod výrobce
Před zahájením grilování důkladně prostudujte návod výrobce k použití grilu a držte se jej. Rozhodně se nesnažte gril podomácku vylepšit nebo zmodernizovat. Většinou tato snaha končí fiaskem, v nejhorších případech požárem a popáleninami.
Pro grilování vyberte vhodné místo
Gril by měl být za všech okolností stabilní. Nejvhodnější je tedy pevné místo s rovným povrchem. Gril by také měl být dostatečně vzdálený od všech hořlavých předmětů.
Pozor na malé děti a domácí mazlíčky
Do blízkosti grilu v žádném případě nepatří. Stačí chvilka nepozornosti a neštěstí je na světě.
Obrňte se trpělivostí
Někdy se stane, že oheň v grilu ne a ne chytit. Raději než použitím vysoce hořlavých látek (benzín, nafta atd.) se obrňte dávkou trpělivosti a oheň se snažte rozdělat podpalovačem k tomuto účelu určeným. Při použití vysoce hořlavé látky vystavujete sebe a lidi v okolí zbytečnému riziku. Pamatujte, že při použití vysoce hořlavých látek snadno může dojít k tomu, že vám rázem vyšlehne vysoký plamen a popálí vás.
Zvolte vhodný oděv
Při grilování bychom měli volit i vhodný oděv, nejlépe grilovací zástěru. V žádném případě by se nemělo jednat o oděv z hořlavých materiálů. Velký pozor si také dávejte na volné a dlouhé rukávy.
Zastavte se, lehněte si a kutálejte se
Dojde-li k té nešťastné události, že na vás začne hořet oděv, potom v žádném případě neutíkejte. Nemáte-li po ruce dostatečnou zásobu hasební látky, pak si lehněte na zem a kutálejte se do té doby, než na vás plameny zcela neuhasnou. K hašení je vhodné použít také deku nebo jinou textilii, nesmí se však jednat o textilii z umělých vláken.
Nepodceňujte ukončení grilování
Po ukončení grilování se přesvědčte, že jste gril náležitě vypnuli a zabezpečili. Rozžhavené uhlíky z grilu nechte vychladnout a pak je bezpečně uložte do plechové nádoby či popelnice.
Zdroj : kpt. Ing. Bc. Petra Musilová – tisková mluvčí Kraj Vysočina