Do Radčic na Chrudimsku v pátek v 14.52 hodin spěchaly čtyři jednotky hasičů. Jednalo se o požár v kuchyni a důvodem vzniku požáru bylo ponechání rozpáleného oleje bez dozoru na varné desce. Plameny zasáhly digestoř, horní část kuchyňské linky a dřevěný strop. Před příjezdem jednotek na místo byly všechny osoby z rodinného domu venku.
Hasiči dostali oheň pod kontrolu v 15.07 hodin a zcela zlikvidován byl v 15.48 hodin. Škoda je předběžně stanovena na 150 tisíc korun. Včasným zásahem hasičů se podařilo uchránit majetek v hodnotě asi 1,5 milionu korun.
A my připomínáme:
• nikdy nenechávejte připravované jídlo bez dozoru, pokud jsou zapnuty spotřebiče,
• horký olej na pánvi NIKDY nehaste vodou nebo vodním hasicím přístrojem,
• nejednejte unáhleně a impulzivně,
• nejprve vypněte přívod energie (elektřina, plyn),
• pokud nemáte k dispozici hasicí roušku nebo hasicí přístroj, můžete použít improvizované prostředky, například: nehořlavý sypký materiál (sůl, hlína z květináče), vlhkou utěrku nebo hadr, pokličku, pečicí plech.
Jana Poláková - asistentka, HZS Pardubického kraje
Zdroj: HZS Pardubického kraje